Veel te druk voor die HR-gesprekken!

Over de teammanager die het team niet managet.

Zo die ging er goed in, dat berichtje over het blijfgesprek. Opvallend veel reacties vanuit de gezondheidszorg en accountancy. Je zou bijna denken dat medewerkers in die branches zich niet altijd goed gehoord voelen. Of dat de werkdruk er te hoog ligt?

Nu een iets minder hapklare brok tekst. Want leuk hoor zo’n blijfgesprek, maar waar moeten de managers die tijd vandaan halen? Om al die extra gesprekken te voeren? Ze zijn al zo druk met allerlei werk.

Leuk dat je het vraagt. Komen we bij een volgend stokpaardje van mij: de teammanager die zijn team niet managet. Klinkt al heel gek toch?

Want dé taak van de teammanager is toch het team managen? Wat mij betreft wel. In de praktijk levert het voeren van HR-gesprekken nog wel eens weerstand op. Vaak komt dan het argument “geen tijd voor” op tafel. We zijn te druk met het werk wat het team moet uitvoeren. En precies daar wringt de schoen: de manager doet het werk wat het team zou moeten doen. Een zelfversterkend effect, want het team wordt niet gefaciliteerd én niet uitgedaagd om hun werk zo goed en compleet mogelijk uit te voeren. Overal waar de machine hapert, springt de ijverige manager op om het dan maar zelf te doen.

Het team raakt afwachtend, de manager overbelast. Niemand groeit. Niemand blij. Medewerker gefrustreerd omdat het werk zodra het iets interessanter wordt direct door de leidinggevende wordt opgepakt. Manager gefrustreerd want “moet ik dan alles zelf doen?”

De manager weet niet waar hij de tijd vandaan moet halen. Het belangrijkste is toch dat het werk af is? En als het team het niet lukt, dan spring ik zelf maar bij.

Je voelt het aan alle kanten, de vicieuze cirkel. Het hangt ook af van waar de manager op wordt afgerekend. Is dat op teamontwikkeling of op het aantal afgewerkte taken?. Wordt hij beoordeeld op het functioneren en het ontwikkelen van alle teamleden? Of wordt er primair gekeken of het werk van die week allemaal af is?

Hoeveel tijd per week besteed jij zelf écht aan je team? Het is ideaal als een manager het overgrote deel van zijn werkweek bezig is met het managen van het team. Het voeren van gesprekken met de teamleden is daar een heel belangrijk onderdeel van. Maak duidelijke afspraken, wat verwacht je van hen? Vraag wat zij nodig hebben om hun werk goed te doen, in plaats van je zelf het werk gaat doen wat zij zouden moeten doen. Faciliteer je team door begeleiding en tools aan te reiken. Ga niet zelf met hun tools aan de slag.

Hiervoor heb je inderdaad ook een eigen leidinggevende nodig die dezelfde visie heeft, anders is het lastig dit patroon te doorbreken. Belangrijke indicator voor deze situatie is de opmerking: “we zijn te druk voor een goede HR-gesprekscyclus”.

Wat is een goede HR-gesprekscyclus? Daar kom ik nog wel een keer op terug, maar deze bestaat uit minimaal 3 gesprekken per jaar. Exclusief het ongeplande blijfgesprek.

Wil je minder werkdruk? Doe dan niet het werk van jouw team.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *