Waarom tijd op kantoor niks zegt

Hoe stuur jij op resultaat zonder te micromanagen?

Toen ik rond 2010 begon met werken was het een belangrijk thema. Het Nieuwe Werken. Vandaag zouden we het trending noemen, toen nog niet. De term kom ik niet veel meer tegen, wordt deze nog gebruikt? Volgens mij zijn we dit hybride werken of flexibel werken gaan noemen.

De inhoud vind ik nog steeds sterk: faciliteren van tijd- en plaats-onafhankelijk werken waar mogelijk. Een onderliggende vraag die daarbij speelde: Hoe geef ik leiding aan een leeg kantoor?

Prikkelende vraag. Dwingt je om na te denken wat leidinggeven is en wat je van jouw team verwacht. Tijdens de coronaperiode kwam dit ook weer naar boven, toen veel bedrijven opeens gingen thuiswerken. Ook bedrijven waarbij het nog niet de cultuur was.

De meest bijzondere voorbeelden kwamen voorbij. Monitoring-software om te zien of mensen wel “iets” met hun muis of toetsenbord aan het doen waren. Een apparaatje die je muis af en toe een tikje gaf. Precies, om de eerder genoemde software weer voor de gek te houden. Goede basis voor een werkgever-werknemer relatie met wederzijds vertrouwen of niet?

Dit heeft mij altijd geboeid; wat wil je van je mensen? Dat ze heel druk lijken? Zo laat mogelijk naar huis gaan? Of zoveel mogelijk bijdragen aan jouw bedrijfsresultaat? Daarvoor heb je ze als het goed is aangenomen.

Als ik het zo opschrijf lijkt het een retorische vraag. Toch zien we het in de praktijk vaak anders. Iedereen kijkt gefocust naar zijn scherm, heeft allemaal meetings en gaat niet voor 17u naar huis. Dan zal het wel goed zijn toch?

Ik pleit ervoor om hier kritisch naar te kijken. Als iemand niet productief is, wil je dan dat deze persoon zo lang mogelijk op zijn werkplek is? Niet productief te zijn? Dit lijkt mij extra frustrerend.

De oplossing zit wat mij betreft in resultaatgestuurd leidinggeven. Ja, dat brengt bepalen, meten en bijhouden van doelen met zich mee. Dat heeft soms een negatieve bijsmaak. Ik ben ervan overtuigd dat het zowel voor medewerker als voor werkgever een win-win situatie is als iedereen weet wat er van hem verwacht wordt. Of dit ook daadwerkelijk goed gaat. Of iemand op schema ligt. Dat hij een antwoord heeft op de vraag: wanneer doe ik mijn werk goed?

Dan kan de leidinggevende zich richten op het faciliteren van deze medewerkers. Juist om die doelen zo goed, efficiënt en prettig mogelijk te kunnen behalen. En dat, doe je met een efficiënte HR-gesprekscyclus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *