Verloop? Voorkomen.

Foei, wat een boel werk om je bedrijf goed te presenteren aan kandidaten. Vacatures te maken en posten. Mensen te vinden. Die mensen te spreken en vervolgens aan te nemen. Daarna zorgen dat ze een beetje prettig binnenkomen. Belangrijk, een zachte landing en vervolgens lekker aan de slag. Nou dat zit erop. Iedereen zit op de juiste plek. Eindelijk klaar, over tot de orde van de dag. We gaan weer keihard aan het werk.

Dan klopt er iemand op je deur, die altijd open staat. Een van je oudgedienden vraagt of je even tijd hebt. Drijvende kracht sinds jaar en dag. Daar maak je graag even tijd voor. Altijd leuk, even bijpraten.

Jammer, het wordt niet leuk. Want hij vertelt je dat hij een nieuwe baan heeft. Als manager bij een heel ander bedrijf. Heeft verder niks met de branche, maar de stap vooruit heeft hem over de streep getrokken.

Bam. Dat is een flinke dreun. En hoezo gaat hij weg? Er zijn bij jouw bedrijf ook mogelijkheden om door te groeien naar leidinggevende. Dat is algemeen bekend. Toch? En waarom heeft hij niet eerder gezegd dat hij die ambitie heeft? Je bent verrast. Onaangenaam zelfs. En met stomheid geslagen.

Waarom recruitment belangrijk is ziet men vaak wel in. De voordeur staat dan ver genoeg open en vacatures worden ingevuld. Op de achterdeur wordt alleen niet goed gelet: zit die wel op slot? Vaak staat die op een kier, of is ‘ie zelfs helemaal open gewaaid. En dan vertrekken jouw waardevolle, trouwe en volledig ingewerkte mensen zomaar. Niks aan te doen!

Retentie

Of toch wel? Je kunt er echt wat aan doen. Laat je niet verrassen. Anders weet je niet wat er speelt bij je mensen. En jouw mensen weten niet wat er mogelijk is binnen jouw bedrijf. Dan kun je werven tot je er bij neer valt, als je mensen in hetzelfde tempo het bedrijf verlaten blijf je achter de feiten aanlopen. Bouwen, laat staat groeien, is dan echt een utopie.

Herkenbaar? Laten we elkaar dan spreken. Ik verbaas me hoe weinig aandacht er wordt besteed aan het voorkomen van ongewenst verloop. Want medewerkers behouden wordt sterk onderschat. Zeker als je ziet hoeveel impact vertrekkende medewerkers hebben. En hoeveel het kost, ook in keiharde euro’s. Als je een beetje aan het rekenen gaat, kost het vervangen van een goede medewerker zo een half jaarsalaris. En dan moet er niet teveel tegenzitten.

Vaak is het te voorkomen. Daar zijn allerlei manieren, methodes en oplossingen voor. Belangrijkste is dat je vaak genoeg met elkaar in contact bent. Natuurlijk, banen zijn niet vaak meer “voor het leven”. Je kunt niet iedereen voor altijd behouden. Is ook niet gezond. Niet voor je medewerkers en niet voor je bedrijf. Vernieuwing biedt ook weer kansen en nieuwe inzichten.

Ambassadeurs

En als je dan na een mooie, lange en productieve periode afscheid neemt van elkaar als werkgever en werknemer, doe het dan goed. Zorg dat jouw mensen als ambassadeur -dat is na voordeur en achterdeur al de derde deur in dit stukje- weggaan. De wereld is klein, je komt elkaar vast weer eens tegen. Je vertrekkende medewerker kan z’n opvolger hopelijk nog goed inwerken. Misschien zelf meehelpen deze opvolger te vinden in het eigen netwerk. Ook is het een mooi signaal naar de andere medewerkers, als je prettig met elkaar blijft omgaan in aanloop naar en na het vertrek.